Historie: Het Wapen
Van Athlone

Het pand waarin La Maison Du Steeg en Hotellerie Het Wapen Van Athlone zijn gevestigd heeft nauwe historische banden met kasteel Middachten en daardoor ook met de adellijke families van Reede-Middachten-Bentinck. Het Wapen van Athlone was namelijk één van de vele bezittingen van de kasteelheer van Middachten. Godard van Reede (1644-1703), erfde de titel “Heer van Ginkel” van zijn vader en hij trouwde in 1666 met Ursula Philipotte van Raesfeldt (1643-1721). Zij was erfdochter van kasteel Middachten in De Steeg. Door dit huwelijk kwam kasteel Middachten in bezit van het geslacht Van Reede, en dat heeft Landgoed Middachten in bezit gehad tot in de twintigste eeuw.

Het Wapen van Athlone dankt zijn naam aan Godard van Reede. Godard van Reede was  als bevelhebber van de cavalerie mee naar Engeland gegaan en hij vocht in Ierland. Hij behaalde grote overwinningen op de Frans-Ierse troepen onder Jacobus II, bij Ballimore, Athlone en Agrim. Stadhouder Willem III beloonde de Nederlanders die hij in zijn gevolg had meegenomen voor hun verdiensten met Engelse titels. Zo werd Godard van Reede, Heer van Ginkel, Amerongen en Middachten in 1691 tevens Graaf van Athlone en Baron van Agrim. Het pand kreeg de naam De Graaf van Athlone. in 1823 is het pand aan de Hoofdstraat grondig gerestaureerd en sindsdien als herberg geëxploiteerd.  Na de dood van Graaf Willem Gustaaf Frederik van Reede in 1844, laatste graaf van Athlone, veranderde de naam in “Het Wapen van Athlone“.

Beeldauteur: Jurriaen Ovens, Wikipedia

Foto: Het Gelders Archief

Athlone

Het Wapen van Athlone heeft een rijke geschiedenis en komt terug in het Gelders archief rond 1679.

Athlone is een stadje in Ierland. Godard kreeg de titel vanwege zijn heldhaftig optreden in de veldslagen in dienst van Engeland. (17de eeuw).

Foto: gevelstenen.net

Het Wapen

Het wapen van dit stadje is heel anders dan het wapen afgebeeld op het restaurant. Dat wapen is van de familie van Reede. In die tijd woonachtig op kasteel Middachten. Dit wapen komt o.a. voor op de gevelsteen van Kasteel Middachten recht boven de ingang onder de dakrand.

Qua betekenissen wordt achteraf veel in heraldiek geprojecteerd. De getande dwarsbalken van Van Reede zijn niet uitlegbaar. Wel is het zo dat er varianten van het wapen bestaan.Foto: Rijkswaterstaat

Kastelen

Op kasteel Amerongen is boven het wapen meerdermalen te zien met de twee zwarte getande dwarsbalken, maar in het souterrain (personeelsruimtes) is er een officieel houten bord waar er 4 op staan.

Met dank aan Guus van Breugel, Conservator familiewapens en Klaas Roorda van het Gelders Archief.

Simon Carmiggelt

Het hotel was erg geliefd, onder andere door Simon Carmiggelt, Wim Kan en Bert Haanstra.
Vanaf 1969 koos Simon Carmiggelt Hotel Het wapen van Athlone als zijn vakantieadres. Carmiggelt
had zijn vaste routine. Na de lunch ging hij altijd wandelen en aan het eind van de dag begon hij aan zijn welbekende Kronkel. Verjaardagen werden in Het Wapen van Athlone gevierd met kinderen en kleinkinderen.

La Maison Du Steeg

Sinds september 2020 is het pand weer nieuw leven ingeblazen. Het restaurant kreeg een nieuwe naam La Maison Du Steeg. Het is begonnen met La Maison Du Velp, La Maison Du Steeg is de 2e vestiging. La Maison Du Velp is een trendy klassiek lunchroom in de winkelstraat van Velp. La Maison Du Steeg heeft ook inmiddels de welbekende “La Maison” stijl gekregen. Het verschil met La Maison Du Velp, is dat u naast ontbijten en lunchen ook uitgebreid kunt dineren in La Maison Du Steeg.

Informatie

De naam Het Wapen Van Athlone is onlosmakelijk aan het pand verbonden, daarom wordt de hotellerie vernoemd naar Het Wapen van Athlone. De Hotellerie heeft dezelfde “La Maison” stijl zoals u van ons gewend bent.

U bent van harte welkom bij Hotellerie Het Wapen van Athlone. Voor een ontspannend en uniek verblijf en om de mooie omgeving te beleven en te ervaren.

Voor de informatie op deze website hebben wij verschillende bronnen geraadpleegd die elkaar ook wel eens tegenspreken. Wij hebben dan ook ons uiterste best gedaan om de verzamelde informatie zo waarheidstrouw mogelijk te weergeven. Mochten degene die dit leest toch fouten of verkeerde informatie ontdekken alvast bij voorbaat vergeef het ons.